A hideg téli idő napjai már meg vannak számlálva, a következő napokban ugyanis egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. A hétvégén délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Fokozatos enyhülés kezdődik, szenteste napján helyenként 10 fok fölé emelkedhet a kőmérséklet. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, időnként kisebb esők, záporok is előfordulhatnak.

Az ünnepek alatt hideg és melegfrontok teszik változatossá időjárásunkat, kiadós csapadék, vagy jelentős lehűlés azonban nem valószínű. Kissé ugyan mérséklődhet a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek azonban továbbra is az átlagos felett alakulnak.

Újabb lehűlés az ünnepek végén, vagy után érkezhet, ennek erőssége, vagy tartóssága azonban még kérdéses.

Megjegyzés: az egy hétnél távolabbi időpont miatt az előrejelzés kissé bizonytalan. Jelentősebb változás esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

1. Ábra: az ünnepek előtt délnyugati áramlás alakul ki felettünk, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. Az ország délnyugati tájain jelentősen megenyhül az idő. A hideg levegő visszahúzódik Európa északi, északkeleti tájai fölé.

2. Ábra: december 24-re várható maximum hőmérsékletek az ECMWF modell alapján.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hózápor, karácsony, köd, , fagy, csapadék, tél, időjárás