Ma szárazabb levegő érkezik fölénk, így egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet, a legtöbb helyen már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Átmenetileg erősödik a nappali felmelegedés, a naposabb tájakon akár 5 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet. Az esti, éjszakai óráktól fokozódik a ködhajlam, többfelé képződhet sűrű, zúzmarás köd, amelynek egy része holnap napközben is megmaradhat. Lesznek helyek ahol elvékonyodik a ködtakaró, feloszlik a rétegfelhőzet, ezeken a helyeken fagypont köré emelkedik a hőmérséklet, a tartósan ködös, borult tájakon azonban nem lesz melegebb -2,-3 foknál. 

Csütörtökre nyugat felől enyhébb, nedvesebb levegő érkezik fölénk, így ismét megvastagszik a felhőzet és szórványosan kisebb hóesés, havas eső, ónos eső is előfordulhat. A hőmérsékletekben egyelőre nem lesz lényeges változás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északi szél kissé megélénkül. A délutáni hőmérsékletek 1-3 fok között alakulnak. Késő estére -3,-1 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Szerda: többnyire erősen felhős, borongós, vagy tartósan ködös idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -6,-4 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet zúzmarás köd. Helyenként ónos szitálás is előfordulhat. A délutáni órákra 0 fok köré emelkedik a hőmérséklet, de tartósan ködös helyeken egész nap fagy várható. 

 

null

Csütörtök: megvastagszik felettünk a felhőzet és szórványosan várható kisebb havazás, havas eső, fagyott eső. Helyenként ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -6,-4 fok közé hűl a levegő, de a derültebb, hóval borított tájakon ennél hidegebb is lehet. Az éjszakai órákban többfelé képződhet köd. A kora délutáni hőmérsékletek 0 fok körül alakulnak. 

 

null

Távolabbi kilátások: a hétvégétől fokozatos enyhülés kezdődik, egyre inkább fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Karácsonyra most átmeneti jelentősebb enyhülés, majd újabb lehűlés látszik. A fehér karácsony esélye 30%

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás