Északnyugat felől egy gyenge melegfront éri el térségünket, így napközben ismét megnövekszik felettünk a felhőzet, számottevő csapadék azonban nem várható, legfeljebb néhol fordulhat elő hószállingózás. Hideg téli idő várható, a hőmérsékletek a kora délutáni órákban is többnyire fagypont alatt alakulnak. Holnapra elvonul a felhőzóna, egyre nagyobb területen szakadozik fel a felhőzet. Átmenetileg megenyhül az idő, a gyengén felhős tájakon már 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, így jelentős olvadás várható. 

Szerdától azonban fokozódik a ködhajlam, az éjszakai órákban képződött zúzmarás köd helyenként napközben is megmaradhat. Az erősen fagyos éjszaka után 0 fok köré emelkedik a hőmérséklet, de a tartósan ködös, borongós tájakon nem lesz melegebb -2,-3 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb kisebb körzetekben süthet ki rövid időre a nap. Néhol előfordulhat hószállingózás. Az északi szél kissé megélénkül. A délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő. Késő estére -5,-3 fok közé csökken a hőmérséklet. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi szél megélénkül. A hajnali minimum hőmérsékletek -8,-5 fok között alakulnak, az alacsonyabb értékeket a derültebb helyeken mérhetjük. A délutáni órákra 2-4 fok közé melegszik a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg vékonyodhat el a felhőzet. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra -6,-4 fok közé hűl a levegő, a tartósan derült tájakon ennél hidegebb is lehet. Éjszaka többfelé képződhet sűrű zúzmarás köd. A délutáni órákra 0 fok közelébe enyhül a levegő, de a ködös tájakon nem lesz melegebb -3,-2 foknál. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: péntekig, szombatig még folytatódik a hideg, télies idő, időnként kisebb hószállingózás, majd a későbbiekben gyenge ónos eső, havas eső is előfordulhat. Karácsonyra most (átmeneti?) jelentős enyhülés látszik.

A fehér karácsony esélye a jelenlegi modellszámítások alapján kb. 20%

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hószállingózás, télies, hideg, fagy, időjárás