Mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így változékony, csapadékos időre számíthatunk. A nap nagy részében borult lesz az ég, legfeljebb az esti óráktól vékonyodhat el a felhőzet. Összességében többfelé várható hószállingózás, havazás. Az esti órákig szeszélyes területi eloszlásban 5-15 cm friss hó is hullhat. A nappali hőmérsékletek fagypont körül, vagy kevéssel ez alatt alakulnak, így jelentősebb olvadás nem valószínű. 

Holnapra elhagyja térségünket a ciklon, így csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

Hétfő hajnalra jelentősen lehűl a levegő, a még gyengén felhős, hóval borított tájakon -10 fok közelébe süllyed a hőmérő higanyszála. Napközben már ismét nedvesebb levegő érkezik fölénk, így megnövekszik a felhőzet és szórványosan hószállingózás, kisebb hóesés is előfordulhat.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

Szombat: túlnyomóan borult idő várható többfelé hószállingózással, havazással. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete -1, 0 fok között alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő. 

Vasárnap: felszakadozik a felhőzet, a legtöbb helyen már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -3,-1 fok között alakul. A délutáni órákra 0 fokig enyhül a levegő. 

Hétfő: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és szórványosan hószállingózás, kisebb hóesés is kialakulhat. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali órákra általában -8,-5 fok közé hűl a levegő, de a derült, hóval borított tájakon -10 fok is lehet. A kora délutáni órákra -2, 0 fok közé enyhül a levegő. 

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a hideg téli idő, majd ezt követően bizonytalan mértékű enyhülés kezdődhet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hózápor, , fagy, köd, tél, csapadék, időjárás