A következő néhány napban egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk. A ciklon előoldalán enyhe, nedves, hátoldalán pedig hideg, sarkvidéki eredetű levegő érkezik fölénk. A két levegőfajta felettünk keveredik egymással, ami kedvez a felhő és csapadékképződésnek. A ciklon csapadékzónája a délutáni, esti óráktól éri el a megye déli területeit, így ezeken a tájakon már hószállingózás, gyenge havazás kezdődik. 

Szombaton is folytatódik a havazás, bár napközben már nagy valószínűséggel gyengül a csapadék intenzitása. Elsősorban a megye déli tájain, vagy határvidékén alakulhat ki jelentősebb, 5-10 cm vastagságú hóréteg. A hőmérsékletek végig fagypont alatt alakulnak, így hamisítatlan téli időre számíthatunk. Vasárnapra eltávolodik a mediterrán ciklon, ennek hatására csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet elvékonyodása, felszakadozása. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

p

Péntek: napközben megvastagszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már hószállingózás, kisebb havazás is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 0 fok körül alakul. Késő estére -2, 0 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Többfelé várható hószállingózás, havazás. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek kevéssel fagypont alatt alakulnak. 

vas

Vasárnap: napközben fokozatosan elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet, helyenként kevés napsütés is lehet. Néhol előfordulhat hószállingózás. Az északi szél megélénkül. A hajnali órákra -3,-1 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek fagypont körül alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a hideg téli idő. Időnként kisebb hószállingózások, ónos szitálások is előfordulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hideg, fagy, , tél, csapadék, időjárás