Északnyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, egyre hidegebb levegő érkezik fölénk, így folytatódik a változékony, télies idő. Csütörtökig nem várható számottevő csapadék, legfeljebb kisebb hószállingózások, futó havas eső záporok fordulhatnak elő. Éjszakánként már -5 fok közelébe hűl a levegő és napközben is csak kevéssel emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

Péntektől megnő az előrejelzés bizonytalansága. Dél felől egy mediterrán ciklon közelíti meg hazánkat, ám az ebből várható csapadék menyisége, halmazállapota és területi eloszlása még nem előrejelezhető. Egyes modellszámítások szerint megérkezhet az idei tél első jelentősebb havazása.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütés is lehet. Néhol előfordulhat kisebb hószállingózás, futó havas eső zápor. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő. A késő esti órákra kevéssel 0 fok alá hűl a levegő.

null

Csütörtök: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan felhős, borongós időszakok is előfordulhatnak. Csapadék nem valószínű. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 0,+2 fok között alakulnak.

null

Péntek: napközben fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már kisebb hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -4,-2 fok között alakul. Délutánra 0 fok közelébe enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a hétvége időjárása még meglehetősen bizonytalan, de szombaton akár jelentősebb mennyiségű hó is hullhat fagypont alatti hőmérsékletek mellett.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás