Nyugati áramlással váltakozó nedvességtartalmú, többnyire enyhe léghullámok érkeznek fölénk, így az előttünk álló hétvégén is folytatódik a változékony, az évszakos átlagnál enyhébb idő. Több front is áthalad majd felettünk, így összességében a felhőké lesz a főszerep, rövid napos időszakok azonban bárhol előfordulhatnak.

Ma egy hidegfront csapadékzónája vonul át felettünk, főként a nap első felében kell számítani esőre, záporra, a délutáni órákban már csökken a csapadékhajlam, felszakadozik a felhőzet.

Holnap már egy meleg, majd hétfőn egy újabb hidegfront éri el térségünket, de komolyabb csapadékot, vagy jelentős hőmérsékletváltozást egyik sem okoz. Az éjszakák fagymentesek lesznek, napközben pedig többnyire 7-10 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a délelőtti órákban még többfelé várható eső, zápor, majd ezt követően csökken a csapadékhajlam, elvékonyodik a felhőzet. A változó irányú szél megélénkül, helyenként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 6-8 fok között alakul. Késő estére 3-5 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős ég, legfeljebb rövid időszakokra süthet ki a nap. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő, helyenként gyenge fagy is előfordulhat. A délutáni maximum hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

null

Hétfő: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat futó zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A hajnali órákra 2-4 fok közé csökken a hőmérséklet. Délutánra 7-9 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején még folytatódik az átlagosnál enyhébb idő, majd ezt követően lehűlés kezdődik, a hőmérsékletek már nagyjából az átlagosnak megfelelően alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár