Nyugati áramlással változó hőmérsékletű és nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony idő. Ma átmenetileg szárazabb, a tegnapinál néhány fokkal hűvösebb levegő alakítja időjárásunkat. A nap nagy részében a napsütésé lesz a főszerep, jelentősebb felhőzetnövekedés majd az esti óráktól valószínű.

Holnap már egy melegfront érkezik fölénk, így megvastagszik felettünk a felhőzet és helyenként kisebb csapadék is előfordulhat. Az újabb enyhülés egyelőre csak a magasban érezteti hatását, a talaj közeli légrétegekben nem lesz melegebb 3-5 foknál.

Pénteken enyhe, nedves levegő alakítja időjárásunkat, így továbbra is sok lesz felettünk a felhő, eső, zápor azonban egyelőre csak elszórtan fordulhat elő. A változékony, felhős idő ellenére ismét erősödik a nappali felmelegedés, helyenként 10 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: változóan fátyolfelhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban a köd. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 5-7 fok között alakul. Késő estére 0 fok közelébe hűl a levegő.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb rövid időre bukkanhat elő a nap. Néhol előfordulhat kisebb eső, futó zápor. A délnyugatira forduló szél megélénkül. A hajnali órákra -3, 0 fok közé hűl a levegő, helyenként ködfoltok is képződhetnek. A délutáni hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak.

null

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Elszórtan várható kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 1-3 fok közé hűl a levegő. A kora délutáni maximum hőmérsékletek 8-10 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a hétvégén, illetve a jövő hét elején még folytatódik a változékony, enyhe idő, majd ezt követően lehűlés kezdődik.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár