Az átvonult gyenge melegfront mögött délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel több-hullámban egyre enyhébb levegő érkezik fölénk. Ma már megkezdődik az enyhülés, a délutáni órákra 5 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a felhőzet, de csapadék egyelőre nem valószínű. Holnaptól további jelentős enyhülésre számíthatunk, kedden már kevéssel 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. Az enyheséggel azonban időnként nedvesség is érkezik, így a több-kevesebb napsütés mellett erősebben megnövekszik a felhőzet és főleg hétfőn kisebb esők, záporok is kialakulhatnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 4-6 fok között alakul. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: többnyire erősen felhős idő várható, helyenként azonban rövid időre a nap is kisüthet. Többfelé várható kisebb eső, zápor. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 0,+2 fok között alakul. A délutáni órákra 8-10 fok közé melegszik a levegő.

null

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A reggeli órákban helyenként még előfordulhat kisebb eső, zápor, napközben azonban már nem valószínű csapadék. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 10-12 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét végéig folytatódhat az átlagosnál enyhébb idő. Esők, záporok legközelebb csütörtökön, illetve a hétvégén fordulhatnak elő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár