A hosszútávú anomália modellek szerint az idei december nagyjából az átlagosnak megfelelően alakulhat. A meleg és hidegfrontok viszonylag gyakran váltogatják egymást, így folytatódik a hőmérsékleti hullámvasút. 

Európa északkeleti területein többnyire hideg, téli időjárás uralkodik, a legtöbb helyen már napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet. Az északkeleten elhelyezkedő anticiklon hatására többnyire száraz az idő. A kontinens északnyugati, nyugati tájain azonban az atlanti ciklonok és azok frontjai okoznak változékony, többnyire enyhe időt. A középső területek szokás szerint a két légtömeg határán, az átlagos hőmérsékletű zónába tartozik.

Hazánk időjárását a következő hetekben a fent említett két légköri képződmény határozza meg. A tőlünk északra, északkeletre megerősödő anticiklon áramlási rendszerében újabb adag hideg légtömegek árasztják el térségünket. A lehűlések alkalmával átmenetileg az átlagos alá eshet vissza a hőmérséklet. Az anticiklonok gyengülésével azonban az Atlanti-óceánon kialakuló ciklonok már elérhetik a kontinens északnyugati területeit.

Hazánk ilyenkor a ciklonok előoldali, meleg áramlásába kerül. Az átmeneti erősebb lehűléseket tehát gyors enyhülések követik, a hőmérséklet ismét az átlagos fölé emelkedik. Gyengébb áramlások esetén az enyhülés csak a magasabb légrétegekben érezteti hatását. A talaj közelében ugyanis megrekedhet a nyirkos, hideg levegő, azaz úgynevezett hidegpárnás időjárási helyzet alakulhat ki. A hónap első dekádja azonban nagy valószínéggel az enyheség jegyében telik, újabb átrendeződés, átmeneti jelentősebb lehűlés december 10. után valószínű.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál enyhébb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése decemberre.

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése decemberre.

3. Ábra: a tőlünk északra, északkeletre kialakuló anticiklon áramlási rendszerében ismét hidegebb léghullámok érkeznek fölénk.

4. Ábra: a hónap során aktív lehet az atlanti ciklon tevékenység. Az Atlanti-óceán felett kialakuló hatalmas ciklonok időnként elérhetik a kontinens északnyugati területeit is. A ciklonok előoldali áramlásában délnyugat felől igen enyhe léghullámok érik el Európa középső területeit. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: december, mínusz, tél, havazás, köd, , fagy, csapadék, időjárás