Az elmúlt napok csapadékos időjárását okozó ciklon egyre távolabb kerül térségünktől, így csendesebbre fordul időjárásunk. A ciklon mögött északkeleti áramlással továbbra is hideg, de már szárazabb levegő érkezik, így a következő napokban nem várható számottevő csapadék. Éjszakánként erősen lehűl a levegő, a szélcsendes tájakon -5 fok alá süllyed a hőmérő higanyszála.

Napközben a több-kevesebb napsütés ellenére is csak lassan melegszik a levegő, a kora délutáni órákra 0 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Szombaton egy gyenge front hatására már erősebben megnövekszik a felhőzet, kisebb hószállingózás azonban csak néhol alakulhat ki.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: változóan felhős, többnyire napos idő várható. Az északi szél megélénkül. A nappali hőmérsékletek fagypont körül alakulnak. Késő estére -4,-2 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: a változóan, időnként erősen fátyolfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali minimum hőmérsékletek -6,-4 fok között alakulnak. A délutáni órákra fagypont közelébe enyhül a levegő.

null

Szombat: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és néhol kisebb hószállingózás, esetleg gyenge fagyott eső is előfordulhat. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra -4,-2 fok közé hűl a levegő, helyenként sűrű ködfoltok is képződhetnek. A kora délutáni órákra 0 fok közelébe enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre enyhébb léghullámok érkeznek fölénk. A jövő hét elejétől megszűnnek az éjszakai fagyok, napközben pedig már kevéssel 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, somogy megye, kaposvár