Időjárásunkat a helyi hatások alakítják, így folytatódik az eseménytelen, nyirkos, helyenként tartósan ködös idő. Ma kissé szárazabb levegő érkezik fölénk a magasban, így eső már nem várható, a ködfelhőzetből azonban bárhol kialakulhat kisebb szitálás. A délutáni órákban helyenként elvékonyodhat a felhőzet, ezeken a tájakon 10 fok közelébe melegedhet a levegő, a legtöbb helyen azonban 5 fok körüli maximum hőmérsékletek várhatók.

A hétvégén már ismét nedvesebb légtömegek érkeznek fölénk, így megvastagszik a felhőzet és szórványosan esők, záporok is kialakulhatnak. Ennek ellenére azonban kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, egyre nagyobb területen mérhetünk 10 fok közeli maximum hőmérsékleteket.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Péntek: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, legfeljebb néhol szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A kora délutáni órákra többnyire 6-8 fok közé melegszik a levegő, de a ködös tájakon nem lesz melegebb 5 foknál. Késő estére 4-6 fok közé csökken a hőmérséklet.

Szombat: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el rövid időre a felhőzet. Néhol tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 9-11 fok között alakulnak, de a tartósan ködöd tájakon nem lesz melegebb 5-6 foknál.

Vasárnap: többnyire borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el rövid időre a felhőzet. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A délutáni maximum hőmérsékletek 7-9 fok között alakulnak.

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, így meglehetősen változékony, csapadékos idő várható. Eleinte eső várható, majd kedden a beáramló jóval hidegebb levegő hatására már egyre inkább havazás valószínű, igaz ezzel egy időben csökken a csapadékhajlam. Erős lehűlés kezdődik, a hét közepén már napközben is fagypont körül alakul a hőmérséklet.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: köd, fagy, ősz, zivatar, zápor, csapadék, időjárás