A mediterrán ciklon távolodik térségünkből, a légkörben azonban még marad vissza nedvesség, így folytatódik a borongós, párás idő. Kisebb esők, záporok szórványosan még továbbra is előfordulhatnak, de nagyobb területre kiterjedő jelentős csapadék már nem várható.

A ciklon mögött enyhe levegő érkezik fölénk, ennek hatására kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyeken 5 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Pénteken valamivel szárazabb levegő érkezik fölénk, ezért tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet, helyenként már kevés napsütés is előfordulhat.

Kisebb körzetekben azonban tartósabban is megmaradhat a köd, ezeken a tájakon gyengébb lesz a felmelegedés. Az átmeneti csapadékszünet után szombaton már ismét nedvesebb levegő szivárog fölénk, így újból megvastagszik a felhőzet és egyre többfelé valószínű eső, zápor. Ennek ellenére azonban tovább enyhül az idő, a nappali hőmérsékletek már 10 fok körül alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Kisebb körzetekben tartósan ködös időszakok is lehetnek. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 6-8 fok között alakul, de a ködös tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb lesz. Késő estére 4-6 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: többnyire erősen felhős idő várható, átmenetileg azonban felszakadozhat a felhőzet, néhol kevés napsütés is lehet. Helyenként tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 2-4 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 6-9 fok között alakulnak, de a tartósan ködös tájakon 5 foknál hűvösebb lesz.

null

Szombat: fokozatosan megvastagszik felettünk a felhőzet és napközben egyre többfelé várható eső, zápor. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 4-6 fok közé hűl a levegő, helyenként köd is képződhet. A kora délutáni órákra 9-11 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: vasárnap is folytatódik a borongós idő, átmenetileg azonban kevesebb helyen várható csapadék. Hétfőn ugyanakkor már egy újabb mediterrán ciklon éri el térségünket, így ismét egyre többfelé várható eső, zápor.

Keddtől a ciklon hátoldalán átmenetileg hidegebb levegő érkezik fölénk, ezért az eső mellett már havas eső, esetleg kisebb havazás is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás