Északkelet felől továbbra is hideg levegő érkezik fölénk, így folytatódik a lehűlés. Ma kissé tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, a legmelegebb kora délutáni órákban is mindössze 5 fok körüli csúcs hőmérsékletek várhatók. Napközben már fokozatosan megnövekszik a felhőzet, az esti órákig azonban még nem valószínű csapadék. 

Hétfőtől szerdáig egy mediterrán ciklon hatása alá kerülünk, így egyre változékonyabbra fordul az idő. A ciklonból várható csapadék mennyisége, területi eloszlása és halmazállapota ugyan még bizonytalan, de valószínű, hogy az eső mellett már megjelenhet a havas eső, sőt a magasabb helyeken az átmeneti hóesés is. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni maximum hőmérsékletek 4-6 fok között alakulnak. Késő estére 1-3 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmenetileg szakadozhat fel a felhőzet. Többfelé várható eső, havas eső, havazás. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete -1,+1 fok között alakul, helyenként köd is előfordulhat. A délutáni órákra 2-4 fok közé enyhül a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: túlnyomóan borult idő várható, legfeljebb néhol vékonyodhat el átmenetileg a felhőzet. Összességében többfelé várható eső, havas eső. Az északkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 0 fok közelébe hűl a levegő. A kora délutáni maximum hőmérsékletek 3-5 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét szerdáig folytatódik a változékony idő, a csapadék halmazállapota azonban már egyre inkább folyékony lesz. A hét második felében csökken a csapadékhajlam, ezzel egy időben azonban megjelennek a tartósabb ködfoltok is, így nem sokat láthatjuk a napot. Napról-napra néhány fokkal enyhül az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: télies, hideg, front, csapadék, időjárás