Továbbra is egy anticiklon alakítja időjárásunkat, így folytatódik az eseménytelen idő. A leszálló légmozgások hatására nagyrészt napos, száraz idő várható, csak kisebb körzetekben maradhat meg tartósabban az éjszakai órákban képződött köd. A hőmérsékletek továbbra is az évszakos átlag felett alakulnak. Az éjszakák ugyan hűvösek leszek, helyenként 5 fok közelébe hűl a levegő, napközben azonban a gyengén felhős, napos tájakon még mindig 20 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A tartósan ködös, ködfelhős tájakon azonban már igazi novemberi hőmérsékletek várhatók. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Vasárnap: többnyire változóan fátyolfelhős, napos idő várható, helyenként azonban tartósan ködös, vagy borult időszakok is lehetnek. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 16-19 fok között alakulnak, de a ködös tájakon nem lesz melegebb 10-12 foknál. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

 

null

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, kisebb körzetekben azonban tartósabban is megmaradhat a köd. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, többfelé képződik köd. A kora délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 16-19 fok között alakulnak, de a ködös, felhős tájakon 15 foknál hűvösebb lesz. 

 

null

Kedd: napközben többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csak néhol maradhat meg tartósabban a köd. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni maximum hőmérsékletek 15-18 fok között alakulnak, ennél hűvösebb csak a tartósan ködös tájakon lehet. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét második felétől északkelet felől hidegebb levegő szivárog fölénk, így fokozatos lehűlés kezdődik, a hétvégén már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű idő várható. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: kaposvár, időjárás, somogy megye