Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A következő napokban folytatódik az eseménytelen, többnyire száraz idő. A hőmérsékletek még mindig az átlagos felett alakulnak. Éjszakánként kevéssel 10 fok alá hűl a levegő, míg napközben a gyengén felhős tájakon többnyire 15-20 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Az idő előrehaladtával azonban növekszik a ködhajlam, ami már jelentősen befolyásolhatja a nappali hőmérsékletek alakulását. Azokon a helyeken ahol az éjszakai órákban képződött köd csak későn oszlik fel, vagy a megemelkedett ködből vastagabb rétegfelhőzet képződik 15 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók. A napos, valamint a ködös, ködfelhős tájak térben és időben is váltakozhatnak egymással.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, kisebb körzetekben azonban erősen felhős, vagy tartósan ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A kora délutáni órákra általában 18-20 fok közé melegszik a levegő, de felhős, ködös helyeken nem lesz melegebb 15 foknál. Késő estére 10-12 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel, helyenként azonban tartósan felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél kissé megélénkül. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A kora délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 17-19 fok között alakulnak, de felhősebb, erősen párás helyeken ennél jóval hűvösebb lesz.

Kedd: többnyire változóan felhős, napos idő várható, néhol azonban tartósan felhős, vagy ködös időszakok is előfordulhatnak. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 6-8 fok közé hűl a levegő, többfelé képződhet köd. A délutáni órákra 15-18 fok közé melegszik a levegő, de a tartósan felhős, erősen párás helyeken 15 fok alatti maximum hőmérsékletek várhatók.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik az eseménytelen idő. További kismértékű hőmérséklet csökkenés várható.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: ősz, zápor, időjárás, csapadék, zivatar