Egy tőlünk délnyugatra kifejlődött mediterrán ciklon áramlási rendszerében váltakozó nedvességtartalmú, igen enyhe léghullámok érkeznek hazánk fölé. A hétvégén további felmelegedés várható, a hőmérsékletek már több fokkal az átlagos felett alakulnak. Zavartalan napsütés azonban egyik nap sem várható, sőt viszonylag sok lesz felettünk a felhő és eleinte elszórtan, majd holnap délutántól már valamivel többfelé valószínű eső, zápor. Az erős, időnként viharos déli szél valamelyest rontja majd a hőérzetünket, a tényleges hőmérsékletek azonban 20 fok körül, sőt a déli tájakon 25 fok közelében alakulnak.

A tartósan borongós, csapadékos helyeken azonban ennél gyengébb lesz a felmelegedés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan, főleg a megye északi tájain várható eső, zápor. A délnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 20-22 fok között alakul, de a záporos helyeken 16-18 fok, míg a tartósan napos tájakon 23-24 fok is előfordulhat. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: eleinte még több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, majd erősebben megnövekszik a felhőzet és a délutáni, esti óráktól már többfelé valószínű eső, zápor. Néhol gyenge zivatar sem kizárt. A délkeleti szél erős, helyenként viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A kora délutáni órákra 20-23 fok közé melegszik a levegő, de az esős helyeken 16-18 fok várható.

null

Hétfő: eleinte még többfelé várható eső, zápor, majd a délutáni órákra csökken a csapadékhajlam, megkezdődik a felhőzet felszakadozása. A délkeleti szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén átmenetileg szárazabbra, nyugodtabbra fordul az idő, majd ezt követően visszatér a változékony, záporokkal tarkított idő. A hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, időjárás, kaposvár