Északnyugati áramlás alakult ki felettünk, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, hűvös levegő érkezik fölénk. A következő napokban meglehetősen változékony, hidegfrontokkal tarkított idő várható. A mai gyenge front még nem okoz lényeges változást időjárásunkban, holnapra azonban esők, záporok és viharossá fokozódó szél kíséretében már egy jóval erősebb hidegfront éri el térségünket.

Erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. A hőmérsékletekben egyelőre nem lesz lényeges változás, szerda délutánra még 15 fok köré melegszik a levegő.

Csütörtökre megérkezik fölénk a hidegebb levegő, ezzel egy időben azonban megkezdődik a felhőzet felszakadozása, napközben már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek már többnyire 15 fok alatt alakulnak és az erős, időnként viharos északnyugati szél miatt meglehetősen alacsony lesz a hőérzetünk.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk, tartósabb felhősödés majd az esti óráktól várható. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete többnyire 14-16 fok között alakul, de a naposabb tájakon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő estére 11-13 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: többnyire felhős idő várható, helyenként azonban rövid napos időszakok is előfordulhatnak. Összességében többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél erős, a Balaton térségében viharos lesz. A hajnali órákra 10-12 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 15-17 fok között alakulnak, de a gyengén felhős tájakon akár 20 fok is lehet.

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat futó zápor. Az északnyugati szél erős, időnként viharos lesz. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő. A délutáni hőmérsékletek 11-13 fok körül alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: péntektől egy ciklon előoldali, meleg áramlásába kerülünk. Délire fordul felettünk a légmozgás, amellyel egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erős felmelegedés kezdődik, a hétvégén már 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A kezdeti szárazabb idő után azonban egyre nedvesebb levegő érkezik fölénk, így fokozatosan növekszik a csapadékhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: somogy megye, kaposvár, időjárás