Egy hidegfront érte el  Kárpát-medence térségét amely mögött tartós északi, északnyugati áramlás alakul ki felettünk. A következő napokban több hullámban érkezik fölénk a hűvös levegő, így változékony, szeles, az évszakos átlagnak már megfelelő hőmérsékletű időre számíthatunk.

A hidegfrontok azonban nem hoznak magukkal nagy nedvességtartalmú levegőt, így a jelentős, kiterjedtebb csapadék továbbra is várat magára. 
Holnap átmenetileg megnyugszik az idő, majd kedden már egy újabb front éri el térségünket. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap:  gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid napos időszakok fordulhatnak elő. Néhol kisebb eső, futó zápor sem kizárt. Az északnyugati szél megerősödik, néhol viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. Késő estére 10-12 fokig hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte még sok lesz felettünk a felhő, majd a délutáni órákban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra 5-7 fok közé hűl a levegő, de a derült tájakon ennél hidegebb lehet. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

kedd.jpg

Kedd: napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet és a késő délutáni, esti órákban néhol kisebb csapadék is előfordulhat. Az északnyugati szél megerősödik, a Balaton térségében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 3-5 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepén további lehűlésre, az átlagosnál is hűvösebb időre számíthatunk. Kisebb csapadék keddről szerdára virradóra valószínű. Péntektől várhatón nyugalomba jut a hidegebb levegő és ezzel egy időben ismét délire fordul felettünk az áramlás. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hidegfront, csapadék, ősz, lehűlés, időjárás