Az eseménytelen, igen enyhe időt okozó anticiklon gyengül felettünk, így a változást okozó frontok is elérhetik térségünket. A hétvégén egy hidegfront alakítja időjárásunkat, ennek hatására szeles, holnaptól már az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, hűvös időre számíthatunk. A front azonban nem hoz magával nedvességet, így folytatódik a szárazság, legfeljebb jelentéktelen futó záporok fordulhatnak elő.

A meglehetősen szeles vasárnap után hétfőre átmenetileg megnyugszik az idő, a hajnali órákra helyenként fagypont közelébe csökken a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk, csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Késő estére 12-14 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: a felhőátvonulások mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Néhol előfordulhat jelentéktelen futó zápor. Az északnyugati szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órákra 7-9 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 12-14 fok között alakulnak.

null

Hétfő: változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Az északi szél élénk, néhol erős lesz. A hajnali órákra 2-5 fok közé hűl a levegő, de a szélvédett helyeken gyenge fagy is előfordulhat. A délutáni órákra 14-16 fok közé enyhül a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig újabb hidegfrontok érik el térségünket, így további lehűlés várható, a hőmérsékletek már az átlagos alatt alakulnak. Kedden és szerdán változékony, erősen szeles időjárás várható, majd ezt követően átmenetileg ismét megnyugszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, hidegfront, időjárás