Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változást okozó frontok messze elkerülik a Kárpát-medence térségét. A felhőoszlató, leszálló légmozgások hatására napos száraz idő köszönt be. Az anticiklon fölé délkeleti áramlással az átlagosnál melegebb léghullámok érkeznek, így folytatódik a kellemes "vénasszonyok nyara". Az éjszakák sem lesznek hidegek, napközben pedig a sok napsütés hatására mindenhol 20 fok fölé, sőt helyenként 25 fok köré emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

null

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul, helyenként pára, illetve ködfoltok is kialakulhatnak. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Csütörtök: napos, száraz idő várható, csak kevés fátyolfelhő jelenhet meg az égen. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 8-10 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik az eseménytelen, többnyire napos, száraz idő. A hőmérsékletek továbbra is az átlagos felett alakulnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, meleg, időjárás