Déli áramlással továbbra is meleg, de átmenetileg kissé nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk. A több-kevesebb napsütés mellett már időnként erőebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a délutáni, esti órákban elszórtan zápor, esetleg egy-egy nyárias zivatar is kialakulhat.

Holnaptól már ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, így csökken a csapadékhajlam, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. A hőmérsékletek végig az átlagos felett alakulnak. Éjszakánként 10 fokig hűl a levegő, míg napközben többnyire 22-24 fok közötti maximum hőmérsékletek várhatók. A tartósan felhős tájakon azonban nem lesz melegebb 20 foknál.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható zápor, zivatar. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni maximum hőmérsékletek 22-24 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon 20 fok várható. Késő estére 14-16 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, néhol kisebb zápor sem kizárt, majd napközben csökken a felhőzet, egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 21-23 fokig melegszik a levegő.

null

Kedd: túlnyomóan napos, száraz idő várható. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 9-11 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: legalább a jövő hét végéig folytatódik az átlagosnál melegebb, késő nyárias idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: október, meleg, időjárás