Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változást okozó frontok még napokig elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz az idő, csak kevés gomoly, vagy fátyolfelhő jelenik meg az égen.
Kezdetben még igen hűvös levegő tölti ki medencénket, így folytatódik az átlagosnál több fokkal hűvösebb idő.

A hideg, helyenként gyengén fagyos éjszaka után ma még csak 15 fok körüli nappali hőmérsékletek várhatók.
Holnaptól azonban délnyugatira fordul felettünk az áramlás, amellyel kissé melegebb léghullámok érkeznek fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, pénteken már kevéssel 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél kissé megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Késő estére 8-10 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg a fátyolfelhőzet. A délnyugati szél kissé megélénkül. A hajnali minimum hőmérsékletek tág határok között 0,+6 fok között alakulnak. Többfelé várható talaj menti fagy. A délutáni órákra 18-20 fok közé melegszik a levegő.

null

Péntek: napos, száraz idő várható. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 5-8 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 20-22 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: szombaton már egy újabb hidegfront éri el térségünket, hatására néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. Több lesz felettünk a felhő, de kisebb csapadék csak néhol fordulhat elő. A jövő hét közepéig ismét erősödik a nappali felmelegedés.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, felmelegedés, időjárás