Tartós északnyugati, északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel több hullámban váltakozó nedvességtartalmú, egyre hűvösebb levegő érkezik fölénk. A tegnap átvonult hidegfront mögött ma átmenetileg megnyugszik az idő, a több-kevesebb napsütés hatására kevéssel 20 fok fölé melegszik a levegő. 

A holnap reggeli órákban azonban egy markáns hidegfront éri el térségünket, így ismét változékonyabbra fordul az idő. Átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor is előfordulhat. Jelentős csapadék ezúttal sem várható, az északnyugati szél azonban nagy területen fokozódik viharossá. A Balaton térségében akár 100 km/h erősségű széllökések is előfordulhatnak. A vasárnapihoz képest jó néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. 

Az igazán hűvös levegő keddre érkezik meg, így tovább mérséklődik a nappali felmelegedés, legmagasabb hőmérsékletek már többnyire 15 fok alatt alakulnak. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

vasárnap.jpg

Vasárnap: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, majd napközben tovább szakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: átmenetileg erősebben megnövekszik a felhőzet és szórványosan kisebb esők, záporok is kialakulhatnak. Az északnyugatira forduló szél viharossá fokozódik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél élénk, időnként erős lesz. A hajnali minimum hőmérsékletek 6-9 fok között alakulnak. A délutáni órákra 13-15 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét közepétől anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, így többnyire napos, száraz időre számíthatunk. Éjszakánként erősen lehűl a levegő, többfelé valószínű talaj menti fagy. A hét második felében átmenetileg délire fordul felettünk az áramlás, amellyel melegebb léghullámok érkeznek fölénk.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: időjárás, lehűlés, hideg, ősz, front