Napközben egy gyors mozgású hidegfront halad át felettünk, így meglehetősen változékony, szeles időre számíthatunk. Átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Nagy területre kiterjedő kiadós csapadék azonban nem valószínű. A megerősödő, helyenként viharossá fokozódó északnyugati széllel az eddigieknél több mint 10 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk. Napközben a reggelihez képest már nem sokat emelkedik a hőmérséklet, lesznek helyek ahol nem lesz melegebb 15-17 foknál.

Vasárnapra át is vonul felettünk a front, így felszakadozik a felhőzet. Átmenetileg megnyugszik az idő, a több-kevesebb napsütés hatására kevéssel 20 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. 

Hétfőn már ismét változik az időjárási helyzet. Napközben egy újabb markáns hidegfront éri el térségünket, így átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan várható eső, zápor. Komolyabb csapadék ezúttal sem valószínű, a szél azonban nagy területen fokozódik viharossá. A vasárnapihoz képest jó néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szombat.jpg

Szombat: átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugatira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete általában 16-18 fok között alakul, de a megye nyugati felében nem lesz melegebb 15 foknál. Késő estére 13-15 fok közé hűl a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: változóan felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. A délnyugatira forduló szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 10-12 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fok közé melegszik a levegő. 

hétfő.jpg

Hétfő: eleinte erősen felhős idő várható szórványosan esővel, záporral, majd napközben felszakadozik a felhőzet, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Az északnyugati szél többfelé viharossá fokozódik. A hajnali órákra 13-15 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 16-18 fok között alakulnak.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő hét keddtől további lehűlés várható, a hőmérsékletek már több fokkal az átlagos alatt alakulnak. A hét közepén a derültebb, szélmentes éjszakákon megjelennek a talaj menti fagyok. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: drasztikus, ősz, hidegfront, hideg, eső, lehűlés, időjárás