A következő 24-36 órában egy gyenge hidegfront súrolja hazánkat, ennek hatására átmenetileg változékonyabbra fordul időjárásunk. A napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet, és elszórtan egy-egy zápor vagy zivatar is előfordulhat. A néhány nappal ezelőttihez hasonló kiterjedt, kiadós csapadék azonban nem várható, sőt vasárnaptól már ismét szárazabb levegő érkezik fölénk, így egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep. 

A nappali hőmérsékletek végig a kellemes tartományban, többnyire 24-26 fok között alakulnak, de a záporos helyeken illetve időszakokban néhány fokot visszahűl a levegő.  

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan előfordulhat zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül. A délutáni maximum hőmérsékletek többnyire 24-26 fok között alakulnak, de a tartósan felhős tájakon 22-23 fok várható. Késő estére 19-21 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: a napos időszakok között átmenetileg erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, zápor, zivatar csak elvétve fordulhat elő. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a jövő héten hamisítatlan nyári idő várható. Anticiklon alakítja időjárásunkat, így többnyire napos, száraz időre számíthatunk. Az anticiklon fölé egyre melegebb léghullámok érkeznek, ezért tovább erősödik a nappali felmelegedés, visszatérnek a 30 fok körüli hőmérsékletek. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: enyhe, változékony, zápor, eső, időjárás