Egy ciklon áramlási rendszerében többnyire meleg, nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így folytatódik a változékony, gyakran csapadékos idő. A meleg labilis levegő kedvező feltételeket teremt a záporok, zivatarok kialakulásának, amelyek a nap folyamán bárhol jellemzőek lehetnek. Egy-egy erősebb zivatargócban felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A nappali hőmérsékletek a felhőzet és csapadék függvényében tág határok között alakulnak. A gyengén felhős tájakon, illetve időszakokban 25 fok köré melegszik a levegő, ezzel szemben tartósan borongós, csapadékos helyeken nem lesz melegebb 20-22 foknál.

Holnap még többfelé várható újabb csapadék, majd a hét közepétől gyengül a ciklon, fokozatos javulás kezdődik időjárásunkban.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb rövid időszakokra süthet ki a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A változó irányú szél megélénkül, zivatar környezetében rövid időre viharossá fokozódhat. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő.

null

Kedd: többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb rövid időre süthet ki a nap. Többfelé várható eső, zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő.

null

Szerda: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. A változó irányú szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A délutáni maximum hőmérsékletek 24-26 fok között alakulnak.

null

Távolabbi kilátások: csütörtökre visszatér a napos, száraz idő és ismét 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Péntek estétől azonban már nedvesebb, labilis levegő érkezik fölénk, így növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, hidegfront, vihar, időjárás