Egy sekély ciklon áramlási rendszerében meleg, nagy nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk. Az erősen labilis légkör kedvező feltételeket teremt a heves zivatarok kialakulásának. Délután már előfordulhat egy-egy helyi zápor, vagy zivatar, majd az esti órákban dél felől egy nagy területet érintő intenzív zivatarrendszer éri el Somogy megyét.

A zivatarrendszer vonulását felhőszakadások, jégesők és orkán erejű szélvihar kísérheti. Az erősebb felhőszakadás gócokban rövid idő alatt akár 50-70 mm eső is lezúdulhat, ezért a fő veszélyforrás a hirtelen kialakuló villám árvizek lehetnek.

A ciklon még a jövő hét elején is vendégünk lesz, így folytatódik a zivataros idő.

null

1. Ábra: az esti órákban egy kiterjedt zivatarrendszer érheti el megyénket.

null

2. Ábra: a modell ábra a zivatarok képződéséhez szükséges potenciális energiát ( CAPE ) jelzi. Minél nagyobb az energia, annál hevesebb zivatar alakulhat ki. A legnagyobb energia a délnyugati országrész felett halmozódhat fel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: vihar, somogy megye, időjárás