A hosszútávú anomália előrejelzések szerint az idei szeptember összességében az átlagosnál kissé melegebb, átlagosan csapadékos lehet. Záporokban, zivatarokban bővelkedő hónap következhet, a lehulló csapadék mennyisége azonban végig szeszélyes területi eloszlást mutathat majd.

Európa északi, északnyugati tájain megkezdődik a hűvös levegő felhalmozódása, egyes helyeken már napközben is 10 fok alatt marad a hőmérséklet és gyakran változékony, csapadékos az idő.
Ezzel szemben a kontinens déli területein még nagy mennyiségű, igen meleg levegő helyezkedik el, így tartja magát a kánikula, helyenként még 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Többnyire anticiklonális hatások alakítják az időjárást, így túlnyomóan napos, száraz az idő, csapadék csak az átmeneti zivatarokból hullik.

A Kárpát-medence és környéke a két légtömeg határán helyezkedhet el, ami az előző hónaphoz képest már valamivel változékonyabb időt sejtet. Hazánk felett ciklon előoldali meleg és ciklon hátoldali hűvösebb áramlások váltogatják majd egymást. Az igazán hűvös, jelentősebb lehűlést okozó légtömegek azonban várhatóan végig a medencén kívül maradnak, így nálunk folytatódhat a viszonylag kellemes hőmérsékletű, nyári idő. Egy-egy erősebb meleg beáramlás alkalmával azonban még továbbra is előfordulhatnak 30 fok közeli csúcs értékek.

Az érintő, vagy átvonuló hidegfrontok hatására időről-időre labilissá válik felettünk a légkör, ezért fokozódik a fülledtség és növekszik a zápor, zivatarhajlam.

A hónap második felében kelet, északkelet felől már hűvösebb levegő szivároghat fölénk, ennek hatására az átlagos értékekig eshet vissza a hőmérséklet. A meleg légtömeg azonban továbbra is a közelünkben maradhat, így tartósan hűvös, őszies idő ezek után sem valószínű.

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

null

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése szeptemberre.

null

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése szeptemberre.

null

3. Ábra: Európa déli, délnyugati tájai felett még nagy mennyiségű, igen meleg levegő helyezkedik el. A meleg levegő egyelőre nem húzódik vissza Afrika irányába, így hazánk időjárására is még hatással lehet. Komolyabb hőhullám már nem valószínű, 30 fok közeli nappali hőmérsékletek azonban még előfordulhatnak.

null

4. Ábra: a hónap közepén, második felében bizonytalan mértékű lehűlés kezdődhet. A lehűlés tartóssága azonban kérdéses, mivel a meleg légtömeg továbbra is a közelünkben fog elhelyezkedni.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szeptember, ősz, időjárás