Egy nyugati ciklon előoldali áramlásában ismét afrikai eredetű, meleg levegő érkezik fölénk, így tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 35 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. A fölénk érkező levegő eleinte száraz lesz, így sok napsütésre számíthatunk. 
Holnap is folytatódik az igen meleg idő, de már egy gyenge hidegfront közelíti meg hazánkat, ennek hatására ismét labilissá válik felettünk a légkör, növekszik a zivatarhajlam. A napsütés mellett már erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és főleg a délutáni, esti órákban szórványosan záporok, heves zivatarok is kialakulhatnak.

Szerdára kissé enyhül a meleg, a legmagasabb nappali hőmérsékletek azonban továbbra is 30 fok közelében alakulnak. Szárazabb léghullámok érkeznek fölénk, így csökken a csapadékhajlam, több lesz a napsütés.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő (1).jpg

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. Késő estére 26-28 fok közé mérséklődik a meleg.

kedd.jpg

Kedd: a napsütés mellett már időnként erősebben is megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti órákban szórványosan záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-31 fok közé melegszik a levegő. A magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük. 

szerda.jpg

Szerda: eleinte még előfordulhatnak erősen felhős tájak, néhol zápor, zivatar is lehet, majd napközben felszakadozik a felhőzet, a délutáni órákban már hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: a hét második felében, illetve még a jövő hét elején is folytatódik a kánikula. Az éjszakák ugyan már frissebbek lesznek, napközben azonban kevéssel 30 fok fölé melegszik a levegő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: tartós, nyár, hőség, meleg, időjárás