Északnyugat felől egy hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét, amely az esti órákig át is halad felettünk. A nap első felében még sok lesz felettünk a felhő, szórványosan zápor, zivatar is előfordulhat, majd délutántól csökken a csapadékhajlam, több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. A front mögött a tegnapinál 5-7 fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, így felfrissül az idő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek már 30 fok alatt alakulnak. 

A kellemes idő azonban nem lesz hosszú életű, holnaptól ugyanis visszarendeződés kezdődik a légkörben, újabb hőhullám éri el térségünket. Délire fordul felettünk az áramlás, amellyel egyre melegebb levegő érkezik fölénk. Erősödik a nappali felmelegedés, visszatérnek a 30 fok feletti hőmérsékletek. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Szombat: a változóan, gyakran erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar sem kizárt. Az északnyugatira forduló szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 26-29 fok között alakul, az magasabb értékeket a naposabb tájakon mérhetjük. A késő esti órákra 23-25 fok közé hűl a levegő. 

null
 

Vasárnap: többnyire napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. A délkeletire forduló szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 17-20 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Hétfő: a napsütés mellett időnként megnövekedhet a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 31-33 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét kedden már egy újabb gyenge hidegfront éri el térségünket, így ismét növekszik a zivatarhajlam. A hőmérsékletekben azonban nem lesz jelentős változás, de néhány fokkal enyhül a nagy meleg.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: előre, szalinay, időjárás