Anticiklon alakítja hazánk időjárását, a leszálló légmozgásoknak köszönhetően többnyire napos, száraz az idő, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Az anticiklon fölé déli áramlással afrikai eredetű, igen meleg léghullámok áramlanak. Péntekig kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, helyenként már 35 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

szerda.jpg

Szerda: többnyire napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 33-35 fok között alakul. Késő estére 25-28 fok közé hűl a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: sok lesz a napsütés, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő.

péntek.jpg

Péntek: többnyire gyengén felhős, napos idő várható, erősebb felhőzetnövekedés majd az esti, késő esti órákban valószínű, ekkortól már elszórtan zápor, zivatar sem kizárt. A délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: szombaton egy gyenge hidegfront alakítja időjárásunkat, szórványosan számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására. Átmenetileg mérséklődik a hőség, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 30 fok körül alakulnak. Vasárnaptól, hétfőtől újabb felmelegedés valószínű.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: afrikai, kánikula, forróság, hőség, meleg, időjárás