Anticiklon alakítja időjárásunkat, a változékony időt okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására többnyire napos, száraz az idő, átmeneti zápor, vagy zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. Az anticiklon fölé déli áramlással egyre melegebb levegő érkezik, így a következőkben tovább erősödik a nappali felmelegedés.

A hét közepétől afrikai forróságra, 35 fok körüli nappali hőmérsékletekre számíthatunk. A napi középhőmérséklet egyre inkább 27 fok felett alakul, így az idei nyáron először életbe lép a másodfokú hőségriasztás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, zápor, zivatar legfeljebb elvétve fordulhat elő. A déli, délkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 31-33 fok között alakul. Késő estére 25-28 fok közé mérséklődik a meleg. 

szerda.jpg

Szerda: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé csökken a hőmérséklet. A délutáni órákra 33-35 fok közé melegszik a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: napos, száraz idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a fátyol, vagy gomolyfelhőzet. A délkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. A délutáni órákra 34-36 fok közé melegszik a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: péntekről szombatra virradóra egy gyenge hidegfront halad át felettünk. A front nem hoz jelentős időjárásváltozást, néhány fokkal azonban enyhülhet a nagy hőség. Vasárnaptól, hétfőtől ismét erősödik a nappali felmelegedés. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőhullám, tartós, hőség, meleg, időjárás