A hosszútávú anomália előrejelzések szerint a nyár utolsó hónapja az átlagosnál melegebb, átlagosan csapadékos lehet. Hosszan tartó, nagy területre kiterjedő szárazság ugyan nem valószínű, de az előző hónapokhoz képest valamivel kevesebb lehet a zápor, zivatar. 

Jelentősebb átalakulás kezdődik Európa időjárásában. A Brit-szigetek térségében már hetek óta fennálló magasnyomású képződmény fokozatosan gyengül, helyét a következő időszakban egyre inkább ciklonok válthatják fel. Ezzel együtt a kontinens középső területei felett kialakult tartósabb északi áramlás is gyengül, ennek megfelelően a déli, délnyugati áramlások válhatnak jellemzővé. Az északnyugati ciklonok előoldali áramlásában már afrikai eredetű meleg levegő éri el térségünket. A fent említett ciklonok hátoldalán időnként hidegfrontok súrolhatják, illetve érhetik el hazánkat, mérsékelve ezzel az addigi hőséget. A frontok hatására időről-időre labilissá válik felettünk a légkör és ismét növekszik a zápor, zivatarhajlam. A légkör nyugalomba jutása után azonban gyors visszarendeződés kezdődhet, azaz visszaállhat a déli áramlás. 

A jelenlegi számítások szerint tehát augusztusban összességében a kánikuláé lehet a főszerep, de hosszan tartó, extrém hőség továbbra sem valószínű. A több napos száraz, igen meleg időszakokat átmeneti zivatarosabb, átlagos hőmérsékletű periódusok válthatják fel. 

Megjegyzés: az anomália előrejelzés megmutatja, hogy egy adott időszak időjárása mennyiben térhet majd el a sokéves átlagtól. A pozitív anomáliás, azaz összességében az átlagosnál melegebb hónap nem jelenti azt, hogy az adott időszakban nem fordulhat elő átlag alatti hőmérséklet. A hosszútávú előrejelzés a szokásosnál bizonytalanabb, ezért csak jelzésértékű.

1.jpg

1. Ábra: a CFS modell hőmérsékleti anomália előrejelzése augusztusra. 

2.jpg

2. Ábra: a CFS modell csapadék anomália előrejelzése augusztusra. 

3.jpg

3. Ábra: a Brit-szigetek feletti ciklon előoldali áramlásában afrikai eredetű, meleg levegő érkezik fölénk. 

4.jpg

4. Ábra: Európa északi, északnyugati tájain már hűvösebbre fordul az idő, ugyanakkor délen és a középső területeken folytatódhat a déli, délnyugati áramlás. Az északi ciklonok hidegfrontjai időnként súrolhatják térségünket, ilyenkor záporosra, zivatarosra fordul az idő. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: Augusztus, hosszútávú, előrejelzés, időjárás, kánikula