Egy ciklon áramlási rendszerében meleg, de eleinte még kissé nedves levegő érkezik fölénk. A labilis levegő kedvez az erőteljes gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Kisebb körzetekben felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Fülledt, meleg idő várható, a legmagasabb nappali hőmérsékletek 30 fok körül alakulnak. Holnaptól stabilizálódik felettünk a légkör, így csökken a zivatarhajlam, már csak néhol fordulhat elő egy-egy hűsítő zápor, zivatar.

További jelentős felmelegedésre számíthatunk. A következőkben már az éjszakák sem hoznak jelentős felfrissülést, többnyire 20 fok feletti minimum hőmérsékletek várhatók, napközben pedig 35 fok közelébe melegszik a levegő. A napi középhőmérséklet tehát már 25 fok közelében alakulhat, így ezen a nyáron először életbe léphet a hőségriasztás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Az erősebb zivatargócokban felhőszakadás, jégeső és szélvihar is előfordulhat. A délutáni órák hőmérséklete 28-31 fok között alakul. Késő estére 24-27 fok közé enyhül a meleg.

null

Vasárnap: nagyrészt napos, száraz idő várható, helyenként azonban átmenetileg megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Elvétve előfordulhat zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 30-33 fok között alakul.

null

Hétfő: többnyire napos, száraz idő várható, átmenetileg azonban megnövekedhet a gomolyfelhőzet. Elvétve előfordulhat hűsítő zápor, vagy zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órákra 20-22 fok közé hűl a levegő. A délutáni órákra 30-33 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig tovább fokozódik a kánikula, beköszönt a hőség. A nappali hőmérsékletek már 35 fok közelében alakulnak és az éjszakák is egyre melegebbek lesznek. A hét nagy részében nem valószínű újabb csapadék.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: nyár, kánikula, időjárás