A következő napokban egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat, így meglehetősen változékony időre számíthatunk. A ciklon áramlási rendszerében nedves, labilis levegő érkezik fölénk, ami kedvez a gomolyfelhő képződésnek és a záporok, zivatarok kialakulásának, melyek a nap bármely részében jellemzőek lehetnek. A csapadékhullásban azonban akár hosszabb szünetek is lehetnek és több-kevesebb napsütésre is számíthatunk.

A nappali hőmérséklet a felhőzet és csapadék függvényében tág határok között változik majd. A gyengén felhős tájakon, illetve időszakokban az átlagos köré melegszik a levegő, ugyanakkor a záporos helyeken átmenetileg 25 fok alá hűlhet a levegő.

Keddtől már csökken a csapadékhajlam, elszórtan azonban még továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadás és jégeső kíséretében. Az északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A nappali hőmérsékletek 25-28 fok között alakulnak, a magasabb értékeket a naposabb tájakon, illetve időszakokban mérhetjük. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő.

null

Hétfő: gyakran lesz erősen felhős az ég, több-kevesebb napsütésre azonban továbbra is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északi szél megerősödik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Az alacsonyabb értékeket a tartósan felhős tájakon mérhetjük.

null

Kedd: a napos időszakok mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan egy-egy zápor, vagy zivatar is kialakulhat. Az északi szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét további részében is folytatódik a meleg nyári idő, a nappali hőmérsékletek többnyire 30 fok közelében alakulnak. Egy-egy frissítő zápor, vagy zivatar elszórtan szinte bármelyik nap előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, zivatar, időjárás