Egy közelgő ciklon előoldalán továbbra is meleg, de már nedvesebb levegő érkezik fölénk, így ismét változékonyabbra fordul időjárásunk. A labilis levegő kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának, melyek főleg a délutáni, esti órákban lesznek jellemzőek. Kisebb körzetekben akár felhőszakadás, jégeső, vagy szélvihar is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérsékletek 30 fok körül alakulnak.

Vasárnap és hétfőn egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat, így meglehetősen változékony időre számíthatunk. Gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég és időnként záporok zivatarok is előfordulhatnak. A csapadékgócok azonban nagy valószínűséggel csak kisebb területeket érintenek, így lesznek helyek, amelyek ezúttal is szárazon maradnak. Jelentős lehűléstől nem kell tartanunk, legfeljebb néhány fokkal esik vissza a hőmérséklet, illetve a záporok, zivatarok környezetében átmenetileg felfrissül majd a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és eleinte csak elszórtan, majd a délutáni, esti óráktól már valamivel több helyen alakulhat ki zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. Késő estére 24-26 fok közé hűl a levegő.

null

Vasárnap: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütés is lehet. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. Délutánra 25-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: gyakran lesz erősen gomolyfelhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Az északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét nagy részében is folytatódik a hamisítatlan nyári idő, a nappali hőmérsékletek 30 fok közelében alakulnak. A napsütés mellett időnként frissítő zápor, zivatar is előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: július, nyár, időjárás