Eleinte még anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, így folytatódik a többnyire száraz idő, a lehűlést és kiterjedtebb csapadékot okozó frontok elkerülik térségünket. A következő időszakban azonban egy tőlünk délkeletre örvénylő ciklon áramlási rendszerében már kissé nedvesebb, labilis levegőfajta érkezik fölénk. A napsütés mellett erőteljesebb lehet a gomolyfelhő képződés és az eddigieknél valamivel nagyobb eséllyel fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az esetleges csapadékgócok azonban csak kis területet érintenek és hamar feloszlanak. A hőmérsékletekben sem lesz jelentős változás, a legmelegebb kora délutáni órákra többnyire 27-30 fok közé melegszik a levegő. 

A szerdai nap időjárása meglehetősen bizonytalan. A jelenlegi számítások szerint egy hidegfront csapadékzónája érkezhet fölénk, így mindenhol megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé valószínű eső, zápor, eleinte zivatar. Átmenetileg mérséklődik a nappali felmelegedés, helyenként 25 fok alá csökkenhet a hőmérséklet. Egyes modellszámítások szerint azonban a csapadékzóna határainkon kívül marad, így folytatódhat az eddig megszokott időjárás.

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

hétfő (1).jpg

Hétfő: a napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti órákban néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 27-30 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé enyhül a meleg. 

kedd.jpg

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett hosszabb napos időszakokra is számíthatunk. Eleinte csak néhol, majd az esti óráktól már szórványosan fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Az északnyugati szél megerősödik, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 27-30 fok közé melegszik a levegő. 

szerda.jpg

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Összességében többfelé valószínű eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél erős, néhol viharos lesz. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 23-26 fok közé melegszik a levegő, az alacsonyabb értékeket a tartósan csapadékos helyeken mérhetjük majd. 

Távolabbi kilátások: a hét második felében jelentős felmelegedés kezdődik, beköszönt a kánikula. Záporok, zivatarok azonban továbbra is kialakulhatnak. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: meleg, tartós, nyár, hőség, időjárás