A tegnap átvonult hidegfront mögött átmenetileg északi áramlás alakul ki felettünk, amellyel száraz, de az ilyenkor szokásosnál több fokkal frissebb léghullámok érkeznek fölénk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek a napsütés ellenére is többnyire 25 fok alatt alakulnak, éjszakánként pedig a szélvédett tájakon 10 fok alá hűlhet a levegő.

A jövő hét elejétől anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a változásokat okozó frontok messze elkerülik térségünket. A leszálló légmozgások hatására túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak átmenetileg növekedhet meg a gomolyfelhőzet. Hétfőn még folytatódik a mérsékelten meleg idő, majd ezt követően az anticiklon fölé már egyre melegebb léghullámok érkeznek, így erősödik a nappali felmelegedés, visszatér az igazi nyári idő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: változóan gomolyfelhős, napos idő várható, csapadék nem lesz. Az északi, északnyugati szél megélénkül, időnként megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 21-23 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő. 

Hétfő: többnyire napos idő várható, csak néhol növekedhet meg átmenetileg a gomolyfelhőzet. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 9-12 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 23-25 fok között alakul.

Kedd: továbbra is a napsütésé lesz a főszerep, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az északnyugati szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 11-13 fok között alakul. A délutáni órákra 25-27 fok közé melegszik a levegő.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig igazi nyári idő várható, a nappali hőmérsékletek többnyire 27-30 fok között alakulnak. A hét közepétől ismét növekszik a zivatarhajlam, egyre fülledtebb lesz a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: hőség, zivatar, kánikula, nyár, csapadék, zápor, időjárás