Egy sekély ciklon áramlási rendszerében ma már melegebb, de továbbra is nedves levegő érkezik fölénk. A labilis levegő kedvező feltételeket biztosít a záporok, zivatarok kialakulásának, melyek főleg a délutáni, esti órákban lehetnek jellemzőek. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Ezzel együtt azonban erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már az átlagosnak megfelelően alakulnak. 

Holnapra elhagyja térségünket a ciklon, mögötte pedig szárazabb, vasárnapra átmenetileg hűvösebb levegő érkezik fölénk. A hétvégén már sok napsütésre számíthatunk, csapadék kialakulásának kicsi az esélye. A szeles időben szombaton még 25 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet, majd ezt követően vasárnap kissé mérséklődik a nappali felmelegedés. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

péntek.jpg

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Eleinte elszórtan, majd a délutáni órákban egyre többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északi szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 24-26 fok között alakul. Késő estére 20-22 fok közé hűl a levegő. 

szombat.jpg

Szombat: a változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb néhol alakulhat ki futó zápor. Az északi szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 16-18 fok között alakul. A délutáni órákra 23-25 fok közé melegszik a levegő. 

vasárnap.jpg

Vasárnap: túlnyomóan napos, száraz idő várható, csak kevés gomolyfelhő jelenhet meg az égen. Az északi szél továbbra is erős lesz. A hajnali órák hőmérséklete 10-13 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegedhet a levegő. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: az átmeneti frissebb idő után a jövő hét elejétől fokozatos felmelegedés kezdődik, visszatér az igazi nyári idő. Eleinte a napsütésé lesz a főszerep, majd a hét közepén már növekszik a zivatarhajlam. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápr, fülledt, zivatar, eső, időjárás