Péntekig egy sekély ciklon alakítja időjárásunkat, ezért meglehetősen változékony, gyakran csapadékos időre számíthatunk. A ciklon áramlási rendszerében nagy nedvességtartalmú léghullámok érkeznek fölénk, így többnyire erősen felhős, vagy borult idő várható, csak átmeneti felszakadozások lehetnek.

Összességében sokfelé várható eső, zápor, helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. A hőmérsékletek továbbra is elmaradnak majd az ilyenkor szokásostól. A tartósan borult, csapadékos helyeken, illetve időszakokban nem lesz melegebb 20 foknál.

Péntekre már melegebb levegő érkezik a fölénk, így erősödik a nappali felmelegedés, de ezzel együtt az esők, záporok mellett megjelenhetnek a zivatarok is.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, csak néhol süthet ki rövid időre a nap. Napközben egyre többfelé várható eső, zápor. Néhol zivatar is előfordulhat. Az északi szél megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 19-21 fok között alakul, de a kevésbé csapadékos tájakon ennél 1-2 fokkal melegebb is lehet. Késő estére 15-17 fok közé hűl a levegő.

null

Csütörtök: nagyrészt erősen felhős idő várható, helyenként azonban átmenetileg elvékonyodhat a felhőzet, rövid időre kisüthet a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor. Délután egy-egy zivatar is előfordulhat. Az északi szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő.

null

Péntek: gyakran lesz erősen felhős az ég, emellett azonban már több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Többfelé várható zápor, zivatar. Az északi szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. Délutánra 24-26 fok közé melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: szombaton tovább emelkedik, majd vasárnap néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet, de alapvetően kellemes nyári időre számíthatunk. A jövő hét elején várhatóan tovább melegszik az idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, eső, időjárás