A következő napok időjárását is a változékonyság jellemzi. Eleinte folytatódik az eddigiekhez hasonló idő, kisebb csapadék legfeljebb elszórtan fordulhat elő. Ma már valamivel melegebb levegő érkezik fölénk, így erősödik a nappali felmelegedés, a csúcs hőmérsékletek már megközelíthetik az ilyenkor szokásos értékeket. 

Holnaptól azonban egy sekély ciklon hatása alá kerülünk. A ciklon áramlási rendszerében már jóval nedvesebb levegő érkezik fölénk, így az eddigieknél változékonyabbra, csapadékosabbra fordul az idő. Szerdán és csütörtökön többnyire a felhőké lesz a főszerep, legfeljebb átmeneti felszakadozások lehetnek. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Helyenként kiadós mennyiségű csapadék is hullhat. Átmenetileg ismét mérséklődik a nappali felmelegedés, a tartósan borongós, csapadékos helyeken, illetve időszakokban nem lesz melegebb 20 foknál. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk. Néhol előfordulhat kisebb eső, zápor. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 22-24 fok között alakul. Késő estére 17-19 fok közé hűl a levegő. 

null

Szerda: többnyire erősen felhős idő várható, csak helyenként süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar. Az északi, északnyugati szél többfelé megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. Délutánra általában 19-21 fok közé melegszik a levegő. A tartósan esős helyeken ennél 1-2 fokkal hűvösebb, míg a gyengén felhős tájakon kissé melegebb lehet.

null

Csütörtök: többnyire erősen felhős idő várható, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Többfelé várható eső, zápor. Helyenként zivatar is előfordulhat. Az északi szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 14-16 fok között alakul. A délutáni órákra 20-22 fokig melegszik a levegő. 

null

Távolabbi kilátások: pénteken még többfelé lehet zápor, zivatar, majd fokozatosan csökken a csapadékhajlam. A hétvégén és a jövő hét elején már változóan gomolyfelhős, napos idő várható 25 fok feletti nappali hőmérsékletekkel.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, felmelegedés, időjárás