Északi áramlással továbbra is hűvös, váltakozó nedvességtartalmú levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, ezért folytatódik a változékony, az ilyenkor szokásosnál 4-5 fokkal hűvösebb idő. Az időnként erősebben megnövekvő felhőzetből elszórtan előfordulhat kisebb eső, futó zápor, de nagyobb területre kiterjedő jelentős csapadék egyelőre nem várható. A legmagasabb nappali hőmérsékletek ma még többnyire 20-22 fok között alakulnak. 

Holnapra valamivel melegebb levegő érkezik fölénk, így erősödik a nappali felmelegedés, a hőmérsékletek már megközelíthetik az ilyenkor szokásos értékeket. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, átmeneti futó záporok bárhol előfordulhatnak. 

A hét közepétől egy sekély ciklon áramlási rendszerében már nagyobb nedvességtartalmú levegő érkezik fölénk, így egyre inkább növekszik a csapadékhajlam és néhány fokkal ismét visszaesik a hőmérséklet. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

null

Hétfő: erősen felhős és rövid napos időszakok váltakoznak, elszórtan előfordulhat kisebb eső, futó zápor. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 20-22 fok között alakul. Késő estére 16-18 fok közé hűl a levegő.

 

null

Kedd: a változóan, időnként erősen felhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Elszórtan várható kisebb eső, futó zápor. Az északi, északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 12-14 fok között alakul. A délutáni órákra 22-24 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Szerda: gyakran lesz erősen felhős az ég, legfeljebb néhol süthet ki rövid időre a nap. Összességében többfelé várható eső, zápor. Az északi, északnyugati szél megerősödik. A hajnali órák hőmérséklete 13-15 fok között alakul. A délutáni órákra 19-21 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: csütörtökön, pénteken még folytatódik az esőkkel, záporokkal tarkított idő, majd ezt követően csökken a csapadékhajlam, a hétvégén már napos, meleg idő valószínű. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, hidegfront, időjárás