Anticiklonális hatások alakítják időjárásunkat, a jelentős változásokat okozó frontok a következő három napban elkerülik térségünket. Nagyrészt száraz levegő érkezik fölénk, így összességében változóan gomolyfelhős, napos idő várható, de egy-egy helyi zápor, zivatar kialakulását továbbra sem lehet kizárni. A nappali hőmérsékletek egyelőre a kellemes tartományban, többnyire 26-28 fok között alakulnak.

Holnaptól azonban egyre melegebb léghullámok érkeznek fölénk, így átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, csütörtökön már kevéssel 30 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Eleinte folytatódik a többnyire napos idő, majd az esti óráktól egy közelgő hidegfront előjeleként már előfordulhatnak záporok, zivatarok. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

kedd.jpg

Kedd: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és helyenként zápor, zivatar is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 26-28 fok között alakul, de a tartósabban felhős helyeken nem lesz melegebb 25 foknál. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

szerda.jpg

Szerda: változóan gomolyfelhős, többnyire napos idő várható, legfeljebb elvétve alakulhat ki zápor, zivatar. Az északkeleti szél megélénkül. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő. 

csütörtök.jpg

Csütörtök: a hosszabb napos időszakok mellett megnövekedhet a gomolyfelhőzet és az esti óráktól már elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A hajnali órákra 19-21 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul. 

egyhetes.jpg

Távolabbi kilátások: pénteken egy markáns hidegfront éri el térségünket, hatására jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A front átvonulását esők, záporok és megerősödő északnyugati szél jelzi. A hétvégén is marad a változékony, hűvös idő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zavartalan, száraz, meleg, nyár, időjárás