A jelentős változásokat okozó markáns frontok továbbra is elkerülik térségünket, így következő napokban is folytatódik a kissé változékony, az átlagosnál néhány fokkal melegebb idő. Meleg, labilis levegő tölti ki a medencét ami kedvez a helyi záporok, zivatarok kialakulásának, amelyek főleg a délutáni, kora esti, illetve időnként a hajnali órákban lesznek jellemzőek.

A hevesebb zivatargócokat felhőszakadás, jégeső és szélvihar kísérheti. Helyenként rövid idő alatt egyhavi csapadékmennyiség is lezúdulhat, így akár villámárvizek is előfordulhatnak.

A hőmérsékletekben nem lesz lényeges változás, a naposabb időszakokban kevéssel 30 fok fölé melegedhet a levegő. Zivatarok környezetében rövid időre felfrissül a levegő, ezt követően azonban az erősebb párolgás miatt fokozódik a fülledtség.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Péntek: a napos időszakok között átmenetileg erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és eleinte elszórtan, majd az esti óráktól egyre többfelé várható zápor, zivatar. A hevesebb zivatargócokat felhőszakadás, jégeső kísérheti. A délnyugati szél megélénkül, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

null

Szombat: a változóan, gyakran erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 28-30 fok közé melegszik a levegő.

null

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, a délutáni, kora esti órákban szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 18-20 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fokig melegszik a levegő.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét elején tovább csökken a zivatarhajlam, ezzel együtt pedig erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hét közepén egy hidegfront éri el térségünket, amely mögött néhány napra jelentősen felfrissül a levegő.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: medárd, június, időjárás