A jelentős változást okozó frontok a következő napokban is elkerülik térségünket, így folytatódik a kissé változékony, az átlagosnál 4-5 fokkal melegebb idő. A Kárpát-medencét kitöltő meleg levegő fölé nedvesebb, labilis levegő érkezik, ennek hatására fokozódik a fülledtség, egyre nagyobb területen alakulnak ki záporok, zivatarok. Felhőszakadással, jégesővel kísért heves zivatarok is előfordulhatnak. A felhőszakadásokban rövid idő alatt egyhavi eső is lezúdulhat, ezért helyenként villámárvizek is kialakulhatnak. A hőmérsékletekben nem várható lényeges változás, a délutáni órákra továbbra is 30 fok közelébe melegszik a levegő. A zivatarok környezetében azonban rövid időre felfrissül a levegő, igaz ezt követően a párolgás miatt tovább fokozódik a fülledtség. 

A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél megélénkül, zivatarokban átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Péntek: a napos időszakok között átmenetileg erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni, esti órákban szórványosan alakulhatnak ki záporok, heves zivatarok. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Szombat: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, összességében többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében viharossá fokozódik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. 

 

null

Távolabbi kilátások: vasárnaptól várhatóan csökken a csapadékhajlam, már csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar. A jövő hét elejétől átmenetileg tovább erősödik a nappali felmelegedés, a legtöbb helyen 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet. A hét közepétől több fokkal hűvösebb léghullámok érkeznek fölénk. 

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: szalinay, nyár, időjárás