Továbbra is meleg, páradús léghullámok alakítják időjárásunkat, így folytatódik a fülledt nyári idő. A labilis levegő kitűnő feltételeket teremt a helyi záporok, zivatarok kialakulásának, amelyek főleg a délutáni, kora esti, illetve időnként a hajnali órákban lesznek jellemzőek. Az esetleges csapadék azonban többnyire szórványosan fordulhat elő, így lesznek helyek amelyek továbbra is szárazon maradnak.

A hőmérsékletekben a következő napokban sem várható lényeges változás. Éjszakánként kevéssel 20 fok alá hűl a levegő, míg a legmelegebb kora délutáni órákban 28-30 fok közötti csúcs hőmérsékletek várhatók. A magasabb páratartalom miatt azonban ennél is melegebbet érezhetünk majd. 

 A következő három nap időjárása Somogy megyében: 

 

null

Szerda: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, zivatar is kialakulhat. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Az északkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 22-24 fok közé hűl a levegő. 

 

null

Csütörtök: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Összességében többfelé várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 27-29 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Péntek: napos és erősen gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 17-19 fok között alakul. A délutáni órákra 29-31 fok közé melegszik a levegő. 

 

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a meleg nyári idő, sőt hétfőtől kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés. Az időjárás változékony jellege azonban megmarad, zápor, zivatar szinte bármelyik nap előfordulhat.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: június, nyár, időjárás