Tartós déli áramlás alakult ki felettünk, amellyel több hullámban meleg, kissé nedvesebb levegő érkezik fölénk. A növekvő páratartalom miatt fokozódik a fülledtség, a labilis levegő pedig kedvező feltételeket biztosít a helyi záporok, zivatarok kialakulásának. Az esetleges csapadék azonban csak elszórtan, kisebb körzetekben lesz jellemző, így a legtöbb helyen marad a szárazság.

A következő napokban állandósulnak a hőmérsékletek. Éjszakánként kevéssel 20 fok alá hűl a levegő, a legmagasabb nappali hőmérsékletek pedig többnyire 28-30 fok között alakulnak.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

Vasárnap: a napsütés mellett időnként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. Az északnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul. Késő estére 23-25 fok közé hűl a levegő.

Hétfő: a több órás napsütés mellett időnként erősebben is megnövekedhet a gomolyfelhőzet és elszórtan zápor, zivatar is előfordulhat. A délnyugati szél megélénkül. A hajnali órákra 16-18 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul.

Kedd: a változóan, időnként erősen gomolyfelhős ég mellett több órás napsütésre számíthatunk. Szórványosan várható zápor, zivatar. Néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul.

Távolabbi kilátások: a jövő hét végéig folytatódik a meleg nyári idő, sőt pénteken további felmelegedés, szinte országos kánikula várható. Záporok, zivatarok a hét első felében, illetve szombaton alakulhatnak ki.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: zápor, kánikula, csapadék, zivatar, hőség, nyár, időjárás