Déli áramlással továbbra is meleg, időnként kissé nedvesebb, labilis léghullámok érkeznek fölénk. A következő napokban folytatódik az ilyenkor szokásosnál 4-5 fokkal melegebb, igazi nyári idő. Zavartalan napsütésre azonban nem számíthatunk, a labilis levegő ugyanis kedvező feltételeket biztosít a gomolyfelhő képződésnek, illetve a helyi záporok, zivatarok kialakulásának, amelyek főleg péntektől lesznek jellemzőek. Az esetleges csapadék azonban csak kisebb területeket érinthet, így lesznek helyek amelyek most is szárazon maradnak. A következő napokban már kevéssel 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet és a növekvő páratartalom miatt egyre fülledtebbé válik a levegő.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Csütörtök: a napsütés mellett időnként megnövekszik a fátyol, vagy gomolyfelhőzet, de zápor, zivatar csak kevés helyen alakulhat ki. A délnyugati szél megélénkül. A délutáni órák hőmérséklete 29-31 fok között alakul. Késő estére 22-25 fok közé hűl a levegő.

null

Péntek: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, szórványosan várható zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 17-19 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 30-32 fok között alakul.

null

Szombat: a több-kevesebb napsütés mellett időnként erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és szórványosan zápor, heves zivatar is kialakulhat. A délnyugati szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órákra 18-20 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 28-30 fok között alakul.

null

Távolabbi kilátások: a jövő hét közepéig folytatódik a meleg nyári idő, legfeljebb 1-2 fokkal mérséklődhet a nappali felmelegedés. A meleg mellé időnként nedvesség, labilitás is társul, így záporok, zivatarok továbbra is előfordulhatnak.

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, időjárás, nyár