Déli áramlással továbbra is meleg, páradús léghullámok érkeznek fölénk, így egyelőre folytatódik a változékony, fülledt idő. A labilis légkörben gyakran pattanhatnak ki záporok, zivatarok, amelyek közül egyik-másik akár heves is lehet. Felhőszakadások alkalmával kisebb körzetekben akár 40-50 mm eső is lezúdulhat, ami akár villám árvizeket is okozhat.

A zivatarok kísérőjelensége lehet még a jégeső, illetve a szélvihar.
Vasárnaptól, hétfőtől egy kissé szárazabb, stabilabb levegőfajta érkezik fölénk, de elszórtan még továbbra is előfordulhatnak záporok, zivatarok. Folytatódik a fülledt, meleg idő, sőt a következő napokban kissé tovább erősödik a nappali felmelegedés, megjelennek a 30 fok körüli csúcs hőmérsékletek.

A következő három nap időjárása Somogy megyében:

null

Szombat: a napsütés mellett erősebben megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól szórványosan alakulhat ki zápor, zivatar. Helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. A délkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A délutáni órák hőmérséklete 25-27 fok között alakul. Késő estére 19-21 fok közé csökken a hőmérséklet.

null

Vasárnap: napos és gomolyfelhős időszakok váltakoznak, elszórtan alakulhat ki zápor zivatar. A délkeleti szél megélénkül, zivatar környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A hajnali órák hőmérséklete 15-17 fok között alakul. A délutáni órákra 26-28 fok közé melegszik a levegő.

null

Hétfő: a napos időszakok között időnként megnövekszik a gomolyfelhőzet és a délutáni óráktól elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. A délkeleti szél megélénkülhet. A hajnali órákra 15-17 fok közé hűl a levegő. A délutáni órák hőmérséklete 27-29 fok között alakul.

null

Távolabbi kilátások: a jövő héten igazi nyári idő várható 30 fok körüli maximum hőmérsékletekkel. A napsütés mellett egy-egy hűsítő zápor, vagy zivatar továbbra is előfordulhat.
5 melléklet

A szerzőről

Szalinay Tibor vagyok, kaposvári fényképész. Gyerekkorom óta hobbim a meteorológia. A több évtizedes megfigyeléseimet ötvözöm az interneten ma már elérhető, profi meteorológiai modellek előrejelzéseivel. Ezek segítségével készítek prognózisokat 7-10 napra előre, lakhelyemre és környékére. Főleg az extrém időjárási helyzetek érdekelnek, úgy mint télen a nagy havazások, hófúvások, rendkívüli hidegek, nyáron pedig a kemény zivatarok, nagy felhőszakadások, tartós hőhullámok...

Címkék: május, tavasz, időjárás